sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Radonmittaus

Eipä ole paljoa tapahtunut sitten pihahommien. Yksi asia tosin oli pakko tehdä talvella ja se on radonmittaus. Itse tonttihan on savea, eli sieltä ei sitä radonia tule, mutta talon alle on ajettu mursketta ja onhan betonissakin radonia, joten mittaus on ihan aiheellinen silti tehdä.

Talohan on varsin tiivis, kuten jo tiiveysmittaus paljasti, mutta eihän sitä voi koskaan olla liian varma. Hetken katselin netin tarjontaa ja halvimmaksi ja samalla nopeimmaksi selvityi suomen radonhallinnan vuokraama digitaalinen pikamittari. 3-päivän vuokra oli 29€ ja mittarin pystyi noutamaan / palauttamaan työpaikkani lähelle, joten postikulujakaan ei tullut.

Itse mittaus vaati n. 48h ennekuin luku ilmestyi näytölle. Sain kuitenkin tehtyä kaksi mittausta, koska vuokrasin laitteen keskiviikkona ja palautus olisi ollut lauantaina, jolloin yritys oli kiinni, joten sovin, että palautan mittarin maanantai aamulla.

Tulokset oli yllättävänkin pienet: Alakerran makuuhuone 15Bq/m3 ja alakerran olohuone 3Bq/m3. Uusissa taloissa raja on 200Bq/m3, joten ei olla lähelläkään ja ei tarvitse tehdä mitään parannuksia :)

Radon on ilmaa raskaampi kaasu, joten yläkerrassa sitä on tuskin sitten lainkaan. Rakennusvaiheessa laitoimme murskeeseen talon alle radonputken, joka menee talon läpi katolle ja sieltä tuulettuu pois. Putki tuntuu toimivan, koska pakkasilla sinne kertyy jääpuikkoja kun maasta nouseva kostea ilma jäätyy.

MH1

Olohuone

Radonputki katolla


Muuta pientä mitä on tullut tehtyä, on verhotangot alakertaan ja eteisen tapetointi. Saa nähdä miten kauan menee, että saadaan listat laitettua. Ehkä kesällä sitten..



Pientä pohdintaa aiheuttaa lattialämmityksen putkistoon kerääntyvä ruoste. Putket on muovia ja liitännät messinkiä / kuparia, joten ainoa paikka josta ruostetta voi tulla on Nilanin pilp, joka hoitaa myös talon lämmityksen. Pitää ottaa yhteyttä ja kysellä, pitääkö asialle tehdä jotain.





1 kommentti:

  1. Erittäin pienet radon pitoisuudet teillä. Saman firman samalla mittarilla sain omassa talossani kellarissa lukemaksi 168. Enkä tehnyt sille mitään (jäi myös raja-arvon alle). Ja savimaan tontti meilläkin, eli kaikki se radon mikä meillä on, on itse tuotua (betonin sisällä, sekä kellaria ympäröivä murske).

    VastaaPoista