sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Ensimmäinen viikko takana

Yleensä ensimmäiset päivät tuntuu oudolle uudessa kodissa, mutta ei tällä kertaa ainakaan allekirjoittaneella. Ehkäpä raksalla vietetty aika on tehnyt tästä jo niin tutun. Viikko on kulunut enimmäkseen ilmanvaihdon säädöllä ja tasapainoituksella, joka ei terawattin jälkeen ollut kohdillaan. Mittaukset on tosin suoritettu tuollaisella omatekoisella tuulimittarilla, jonka luvut sitten lasketaan tietyllä kaavalla, niin saadaan l/s luvuksi muunnettua. Asunto on nyt säädetty todella lievästi alipaineiseksi (n. 0,5%), jotta tiiviin talon mahdolliset ilmavuodot olisivat minimaaliset. Silti tuntuu, että rakennuspölyä on vielä ilmassa, mutta kyllä se tästä varmaan pikkuhiljaa häviää. Ovien listat voisi asentaa, niin ainakin villapölyn (tilke karmin välissä) vähenisi merkittävästi.

Ulkopuolella taas on vaihtunut antenni, kun sillä aiemmalla oli liian heikko signaali. Tällä uudella signaali on ihan tapissaan.

Myös räystään aluslautoja on langon kanssa saatu muutama jo paikoilleen ja lisää tellinkejä värkättyä.

Itse olen heilunut tuolla harjan tuntumassa telineen päällä maalamassa kattokolmion räystään alus- ja otsalautoja.

Myös pääovi sai vihdoin smyygit ja pielilaudat.





"tein itse ja säästin" -mittari

Päivitys 27.8.2017

Sain lainaan ihan oikean paine-eromittarin ja mittailin ilmavirrat uudelleen. Alkuperäisillä säädöillä oli talo liian alipaineinen (-6Pa) ja nyt pitkällisen säädön jälkeen (-2Pa). On kyllä todella kova / mahdoton homma saada säädettyä venttiilikohtaiset ilmavirrat suunnitelluiksi. Aina kun säätää jotain, niin se vaikuttaa taas muihin ja pitää mitata uudelleen. No nyt ilmavirrat on suunnilleen oikein venttiileissä ja kokonaisilmavirta jopa hieman suunniteltua suurempi ja se tärkein, eli Painero vaipan yli se -2Pa.

"oikea" mittari

Tein myös havainnon, että jos liesituulettimen laittaa päälle, aiheuttaa se talon sisään 50 Pa:N alipaineen. Koska meillä ei ole takkaa, niin muutin takkakytkimen käyttötarkoituksen tuohon käyttöön. Nyt siis toistaiseksi kun alkaa käyttämään liesituuletinta, niin pitää käydä vaihtamassa kytkin toiseen asentoon. Myöhemmin, jos jaksan, niin vedän suoran ohjauksen liesituulettimelta, niin ei tarvitse manuaalisesti kytkintä käyttää.


2 kommenttia:

  1. Mikähän mahtaa nyt todellinen sisä-ulko paine-ero olla? Sehän se tärkein on ja diy-tuulimittarilla ei saa siitä hajuakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, sain paine-eromittarin lainaan ja nyt on säädetty sillä arvot kohdalleen. sisä-ulko paine-ero on nyt -2Pa sisällä.

      Poista